středa 12. května 2010

Medovník - ořechovo-medové řezy

Ingredience na těsto:

- 20 dkg cukru krupice 20 dkg másla nebo Hery
- 2 celá vejce
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžícemléka
- 2 lžičky sody
- 50 dkg hladké mouky

Ingredience na krém:

- 1,5 hrnku mléka
- 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
- 1,5 polévkové lžíce solamylu
- 1 vanilka
- 8 dkg krupice cukru
- 20 dkg másla
- vše uvaříme, do studeného krému zašleháme 20 dkg másla

Ingredience na polevu

- 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů
- 8 dkg cukru krupice
- 3 polévkové lžíce medu
- 12 dkg másla

Pracovní postup - těsto

Cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 celá vejce (pozor, aby se vejce neuvařila – směs nesmí být příliš horká). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Hmotu rozdělíme na 2 stejné porce a vyválíme z nich placky, které dáme (každou zvlášť) na pečící plechy. Jeden z nich můžeme dát ihned do vyhřáté trouby (na cca 180° C) a pečeme cca 15-20 minut. Pozor na druh trouby ! (horkovzdušná cca ± 7 minut.)

Příprava krému pro slepování jednotlivých plátů, placek

Všechny suroviny (mimo tuk) společně svaříme a po vychladnutí vmícháme tuk-máslo. Jednu placku vychladlého medovníku pokapeme rumem (či jiným alkoholem nebo likérem), pomažeme krémem a slepíme společně s druhou upečenou plackou medovníku tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Nejlepší je nechat medovník uležet zabalený v alobalu a v chladu.
Druhou placku potřeme polevou-směsí, kterou si připravíme z těchto surovin:
Všechny suroviny společně smícháme a na pánvi osmažíme. Horkou řídkou směs rozetřeme na placku těsta (pokud možno ihned, protože hmota rychle tuhne) a dáme upéct, opět na cca 15-20 min.
Poznámka: Tento medovník se skládá pouze ze 2 placek a náš obrázek je pouze ilustrativní.
Jakmile medovník máte hotový a odležený, není nic lepšího, než pozvat přátele, rodinu, uvařit dobrou kávu třeba v jazve a udělat si hezkou chvilku. Nechte si chutnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat